vorpsi4

Ornela Vorpsi lindi në Tiranë në 1968. Ndoqi studimet në Institutin e Lartë të Arteve për pikturë monumentale gjatë një periudhe ndryshimesh të mëdha historike (1987 – 1991). Pas emigrimit në Itali në 1991, ndoqi studimet në Akademinë e Arteve të Bukura të Breras në Milano (1992 – 1996) dhe përfundoi studimet në Paris në Universitetin Paris VIII, në 1997. Që nga vitet 1990 ajo ka marrë pjesë në shumë ekspozita në grup, të kuruara nga kuratorë të mirënjohur si Harald Szeemann, Paul Ardenne dhe Walter Keller. Punët e saj gjenden në koleksione të rëndësishme, përfshirë dhe koleksionin FNAC (Fondacioni Kombëtar i Artit Bashkëkohor në Francë), si dhe në shumë koleksione private. Në 2006-n ajo ishte laureate e Deutsche Akademischer Austauschdienst (DAAD), Berlin, dhe në 2004-n ishte e ftuar si artiste në rezidencë në Villa Kujoyama, Kyoto, Japoni. Pasi u vendos në Paris në 1997, Vorpsi iu kushtua jo vetëm arteve pamore, por edhe letërsisë. Libri i parë i Ornela Vorpsit është një monografi fotografike artistike, e titulluar ‘Nothing Obvious’ (Asgjë e dukshme), botuar nga botuesi zviceran Scalo. Librat e saj ‘Il paese dove non si muore mai’, (Vendi ku nuk vdiset kurrë), ‘Bevete cacao Van Houten’ (Pini kakaon Vah Houten), ‘La mano che non mordi’ (Dora që nuk kafshon), ‘Fuorimondo’ (Jashtë bote), ‘Vetri Rosa’ (Xhamat rozë) janë shkruar të gjithë në italisht dhe janë botuar nga botuesi italian Einaudi. Në vitin 2010, Aleksandar Hemon dhe Zadie Smith e cilësuan Vorpsin si një nga 35 shkrimtaret më të mira të Europës në “Best European Fiction” (sipas “Dalkey Archive Press”). Vorpsi ka fituar shumë çmime për librat e saj, si: Pozzale Luigi Rosso (2012), Città di Tropea (2007), Grinzane Cavour (2006), Elio Vittorini (2006), Premio Rappallo, Premio Viareggio (2006), Premio Luco Mastronardi, Prix Méditeranéen des Lycéen (2005). Pas shumë vitesh në Francë, Vorpsi vendosi të shkruajë në frëngjisht. Shtëpia botuese Gallimard është në proces botimi të dy librave të saj më të fundit: ‘Tu convoiteras’ (Do të dëshirosh) dhe ‘L’été d’Olta’ (Vera e Oltës).

Librat e Vorpsit janë përkthyer në 18 gjuhë.

Përzgjedhje e ekspozitave në grup

2018
– VIDEO PËRGJITHMONË 35* NË KINEMANË E MENDJES SIME TË FJETUR* Pika Bashkëkohore, Paris, Francë.

2017
– AMI dhe miqtë, Galeria Analix Forever, Gjenevë, Zvicër.
– Vajzat, Galeria Analix Forever, Gjenevë, Zvicër.

2016
– Bienalja e 15-të e Arkitekturës në Venecia, Të kam lënë malin, pavijoni shqiptar, artiste kontribuese.

2013
– Libri i Anxhelikës, Galeria Analix Forever, Gjenevë, Zvicër.
– Penis i bukur, Galeria Analix Forever, Galeria Nuke, Paris.

2012
– Carte Blanche, Galeria Analix Forever, Gjenevë, Zvicër
– Portrete, ekspozitë e punëve fotografike dhe pikturave të Qendrës Kombëtare të Arteve Plastike në La Motte Servolex – Chambéry Aix les Bains.

2010
– Pikturë, akoma, Galeria Analix Forever, Gjenevë, Brukseli për Artet 2010, Bruksel.

2009
– Fiesta! Analix Forever, Gjenevë.

2008
– Piktura, mes të tjerave, Analix Forever, Gjenevë.

2007
– Xhamat Rozë me Mat Collishaw, Arti Kurial, Paris.

2006
– Pemët e nëntorit dhe ëndrra të tjera, punë në grup, Galeria Analix Forever, Gjenevë.
Xhamat Rozë me Mat Collishaw dhe Philippe Cramer,
Galeria Analix Forever dhe Cramer + Cramer, Gjenevë, edicioni i pestë

2005
– Vajzat, vajzat, vajzat, Qendra e Artit Neuchâtel

2004
– Ballkani, një kryqëzim për të ardhmen, kurator Harald Szemann.

2003
– Gjak dhe mjaltë, Samlung Essl, Vjenë, Austri, kurator Harald Szemann.
– Onufri ‘03, Galeria Kombëtare, Tiranë.

2002
– Paris Foto, Karuseli i Luvrit, Paris, Galeria 213, Paris.
– Rregullore e brendshme, Galeria 213, Paris.

2001
– Bienalja e Parë e Tiranës, Galeria Kombëtare, Tiranë.

2000
– Foto Parisi, Karuseli i Luvrit, Panairi i 31-të i Arteve në Paris, B, Galeria Scalo, Zyrih.

1999
– Panairi i Arteve 30, B, Galeria Scalo, Zyrih.

1998
– Onufri ‘98, Galeria Kombëtare, Tiranë.

1997
– Bienalja e Artistëve Europianë, Cetinje, Mal i Zi.

1996
– Trailerët e qershorit, Zona e Atlantikut, Milano.
– Video ekspozitë, Brera Ndërkombëtare, Milano.

1995
– Stuhi në plastikë, Milano.
– Ato diferenca, Galeria e Re Arcadia, Milano.
– Shfaqje e parë, Brera, Milano.

1994
– Salon 1, Galeria Casoli, Milano.
– Kunsterkollegiums, Tübingen, Gjermani.
– Aula 39, (Auditori 39) Brera, Milano.

1993
– Pranverë ‘93, Galeria Kombëtare, Tiranë.

1990
– Pranverë ‘90, Galeria Kombëtare, Tiranë.

1988
– Pranverë ‘88, Galeria Kombëtare, Tiranë.