MiaEnell

.

 

M I A  E N E L L

Lindur më 1967 në Goteborg të Suedisë.
Jeton dhe punon në Nju Jork, SHBA.

Edukimi
1992   Shkolla e Lartë Kombëtare e Arteve të Bukura, Paris, DNSAP (MFA).
1987   Shkolla e Artit Nyckelvikskolan, Stokholm.

Vlerësime dhe çmime
2004   Shoqëria Skandinavo-Amerikane, Çmimi i Kulturës, Nju Jork.
1997   Qyteti Ndërkombëtar i Arteve, Paris.
1992   Ministria Franceze e Kulturës dhe Marrëdhënieve me Jashtë, Paris.
1991   Granti Kulturor, Qyteti i Vanersborgut, Suedi.

Ekspozita të përzgjedhura vetjake
2011   Udhëtimi i natës, Galeria Son Espace, Palafrugell, Girona, Spanjë.
2008   Performancë dhe Instalacion, UP&CO, Nju Jork.
2005   Misteret e jetës, Galeria Edward Mitterrand, Gjenevë.
2004   E verdhë e çelët & blu e errët, (ekspozitë e dy artistëve) Muzeu Nordik i Trashëgimisë, Siatëll.
             Unë dhe Marceli, Galeria Very Trolley, Londër.
Mia Enell: Piktura dhe vizatime, Galeria Luxe, Nju Jork.
2002   Tani le të lëvdojmë minjtë e famshëm, UP&CO, Nju Jork.
1997   Thjesht duke parë, Qendra e Pavarur për Art & Fotografi, Paris.
1995   Mia Enell, Galeria Crous/Artet e Bukura, Paris.

Ekspozita të përzgjedhura në grup, leksione dhe komisionime për art publik
2013   Shtëpia e askujt, Arena Vestfossen, Norvegji
2011   Summerpicks, (foto vere), kuruar nga Yona Backer, Third Streaming, Nju Jork.
           Të ngrihesh mbi realitetin. Të mbulosh dhe të zbulosh. Shfaqje kolektive ndërkombëtare.
Kuruar nga Julian Sunyer, Galeria Son Espace, Palafrugell, Spanjë.
Një vend në të cilin mund të vijmë, kuruar nga S. Sabuncuoglu, Konventa e Shën Sesilias, Bruklin, Nju Jork.
2010  Hyrje për në film: I Parapëlqyeri, kuruar nga Ulla West dhe Anna Selander, Kulturhuset, Stokholm 2010, 2011.
2006  Videolounge ArtBasel Miami, kuruar nga Louky Keijsers dhe Kimberly Marrero, Hotel Sagamore, Majami.
Abuzim Material, Muzeu i Universitetit Colgate, Nju Jork.
Art & Libra & La Habana në bashkëpunim me Bienalen e Nëntë të Havanës, Son Espace/CCPY, Kubë.
 E-migracion (Penelopa) kuruar nga Zoe Kosmidou, Muzeu Helenik, Çikago.
Piktura e Librarisë, një projekt specifik dhe një leksion me kuratorin William Stover në Librarinë Mid-Manhattan, Libraria Publike e Nju  Jorkut.
Të flasësh në mënyrë figurative II, Galeria Elga Wimmer, Nju Jork.
Videoseria e Kubit të Bardhë, kuruar nga Anneè Olofsson, Umea, Suedi.
2005  Të vizatosh, kuruar nga Julian Sunyer dhe Luis Vidal, Galeria Son Espace, Palafrugell, Spanjë.
          Edicioni Arkitekturë e lëngshme, Projektet Deitch, Nju Jork.
2004  Armëpushimi Olimpik, kuruar nga Zoe Kosmiou, Delegacioni i Komisionit Europian, Uashington D.C.
          Vizatuar thjesht, Galeria Luxe, Nju Jork.
2003  Penelopa, kuruar nga Zoe Kosmidou, Fondi Ndërkombëtar Monetar i Galerisë Atrium, Uashington D.C.
Të pikturuarit dhe përtej tij, Galeria S. E. Bergen, Norvegji.
2002  Rrugëtimi Artistik, kuruar nga Anne-Pierre d’Albis, Shën Zhermen dë Prè, Paris.
2001  Phuh, kuruar nga David Humphrey, Fishtank, Bruklin, Nju Jork.
2000  Rrugëtimi Artistik, kuruar nga Anne-Pierre d’Albis dhe Hervé Mikaeloff, Shën Zhermen dë Prè, Paris.
          Kamasutra, kuruar nga Julian Zugazagoitia, Spazio Montenero, Milano
Ne e donim aq shumë njëri-tjetrin, kuruar nga Alfred Paquement, Quai Malaquais/ENSBA, Paris
1999  Pra, vazhdimi 3, kuruar nga Lili Ri-Hye Kim, Qendra Rajonale e Artit Bashkëkohor, Sète, Francë.
Vitrinat e Projektit, Fondi i Depozitave dhe Investimeve, Paris, Francë,
kuruar nga Hervé Mikaeloff.
          Hapësira e Paul Ricard, kuruar nga Eric Dereumaux and Colette Barbier, Paris.
1998   Koleksioni Ahrenberg, ekspozitë shëtitëse: Muzeu i Arteve të Bukura, Mons, Belgjikë dhe Fondacioni Benediktin, Fécamps, Francë.
           Celular 2000, kuruar nga Laurence Hazout, Fondi i Depozitave dhe Investimeve, Paris.
1997   Pasiv/Agresiv, kuruar nga Susie Kim, Qendra Kulturore Koreane, Los Anxheles.
1996   Galeria Ann Westin, Stokholm
1993   Galeria e Artit e Vanersborgut, Vanersborg, Suedi
1992  Kuptimi i Artit, Qendra Kulturore Suèdois, Paris

Koleksionet:
Veprat e Mia Enell gjenden në koleksione të mëdha ndërkombëtare dhe private, përfshirë L.A.C.M.A., Muzeun e Arteve në Los Anxheles; Koleksionin Borghese, Itali, Koleksionin Ahrenberg, Zvicër; Statens Konstråd – Agjencinë Kombëtare të Artit Publik, Suedi; Fondin e Depozitave e Investimeve dhe FNAC – Fondin Kombëtar të Artit Bashkëkohor në Paris, Francë.

.

 

M I A    E N E L L
BIBLIOGRAFI

2017
Zero: Maria Cornejo 1997-2017+, Rizzoli, 2017, fq. 213.

2013
Trolleylogy, 10 vitet e para të Trolley-it, botuar nga Trolley, 2013.

2008
Very Magazine, “Majami”, në faqet kryesore Mia Enell dhe Elisabeth Wendelbo, vëllimi 13, 2008.

2006
Liberation, Culture, “Panairi ndërkombëtar i artit bashkëkohor dhe avatarët e tij përmes kryeqytetit” nga Henri-Francois Debailleux dhe Gerard Lefort, 28 tetor 2006.
Chicago Tribune, “Penelopa”, nga Alan G. Artner, 20 prill 2006.
Time Out Chicago, “Penelopa: e-migracioni” nga Lauren Weinberg, 4-10 maj, 2006.
Nordstjeman, “Piktura e Librarisë” nga Eva Stenskär, 26 janar 2006.
Nordic Reach, vëll. XVIII, nr. 15, “Skandinave në Nju Jork” nga Eva Stenskär, janar 2006, fq. 28-34.
Le Book, 2006.

2005
ELLE Decor, “Një këndvështrim i ri” nga Vicky Lowry, shtator 2005, fq. 160-163.
EL PUNT, Kultura e syzeve, vizatuar nga Eva Vasquez, gusht 2005, fq. 47.
Diari di Girona, “Arti/Kultura e syzeve” nga Cristina Valenti, 11 gusht 2005, fq. 37.
ID Magazine, “Drejt padukshmërisë”, shkurt 2005, fq. 251.

2004
Art in America, “Mia Enell në Luxe” nga Michaël Amy, tetor 2004.
VERYeye2eye, nga Sahara Meer, 2004, kopertina dhe fq. 62-63.
New York Times, “Delikat, i gjetur dhe i marrë borxh” nga Raul A. Barreneche, 17 qershor 2004.
Mia Enell: katalog pikturash dhe vizatimesh, “Në syrin e mendjes”, nga Charles Merewether, prill 2004.
Mia Enell: katalog pikturash dhe vizatimesh, “Plotësisht i kënaqur” nga Franklin Sirmans, prill 2004.
Shoreditch, Guida e galerisë së Londrës lindore, nga Anna Freeman, tetor 2004.
www.swedennewyork.com-newsletter, 31 mars 2004.

2003
VERYstyleguide Fashion 1, Intervistë, 2003.
Athens Herald Tribune, “Odisea e Homerit është baza për një projekt të larmishëm arti” nga Kathimerini, 18 gusht 2003.

2002
VERY Magazine, “Tani le të lëvdojmë minjtë e famshëm” nga Uscha Pohl, vëllimi 9, 2002, fq. 6, 26-27.
Time Out Neë York, “UP & CO – Mia Enell,” 21 shkurt 2002.
Në lidhje me Rrugëtimin Artistik të Shën Zhermen dë Prè, (ekspozitë nga 28 prilli deri më 18 qershor) përmendet në:
Figaro, 26 maj 2002; Madame Figaro, 25 maj 2002; Elle, 13 maj 2002 dhe Connaissance des Arts, qershor 2002.

2000
Carnet d’un Mecene, “Dhjetë vitet e një mecenati”, Fondi i Depozitave dhe Investimeve, 2000, fq. 115, 120-121.
Beaux-Arts Magazine, vëllim i posaçëm: Rrugëtimi Artistik – Shën Zhermen dë Prè, 2000, fq. 5, 20.
Le Nouvel Observateur, Ekspozita, Shën Zhermen/Rrugëtimi, 23-29 mars 2000.
Katalogu i koleksionit të artit modern, “Arti dhe poezia e Kamasutrës nga Julian Zugazagoitia, 2000, fq. 7-8, 53.

1999
Nous Nous Sommes Tant Aimés katalog ekspozite, me tekst të Sophie Kaplan, dhjetor 1999, fq. 48-52.
Ainsi de Suite 3 katalog ekspozite, me tekst të Lili Ri-Hye Kim, 1999, fq. 26-27.

1997
Just Shoëing catalogue, Intervistë me Olivier Reneau, maj 1997, fq. 3-8.
Goteborgs-posten, “Enell Testar Gransema” (Enell sfidon kufijtë) nga Caroline Kiepels, 2 maj 1997.
Svenska Dagbladet, Kultur, “Pak art, pak jetë dhe një këshillë shumë e mirë për një dyqan djathi”, Mia Enell, nga Dan Backman.
Dagens Industri, “Arti suedez në Paris – humor dhe bërxolla derri” nga Britt Noree, 12 maj 1997.

1992
Göteborgs Posten, “Meningen med konsten” (Kuptimi i artit) nga Annika Svantesson-Ray, 3 nëntor 1992.