"Storytelling" Trego historinë tënde në COD

Ka përfunduar faza e dytë e projektit “Albanian Storytelling”.

Ky projekt po realizohet nga Qendra për Hapje dhe Dialog për të nxitur dhe për të promovuar krijimtarinë e nxënësve të shkollave të mesme të Shqipërisë.

Në fazën e parë, krijuesit e rinj kanë dërguar në adresën elektronike të qendrës sonë “fillimin” e krijimtarisë së tyre, në prozë ose në poezi. Krijimet kanë ardhur nga qytete të ndryshme të Shqipërisë.

Janë paraqitur 65 shkrime në gjini të ndryshme, si: poezi, ese, tregime, apo faqet e para të një romani, ku janë trajtuar tematika të marra nga realiteti, historia, apo përvojat personale të jetës së të rinjve.

Në fazën e dytë është bërë përzgjedhja dhe njoftimi i nxënësve fitues, prej të cilëve 31 punime në prozë dhe 10 në poezi.

Nxënësit fitues janë të moshës 15-18 vjeç nga shkolla të ndryshme, kryesisht të qytetit të Tiranës, nga gjimnaze si: “Qemal Stafa”, “Ismail Qemali”, “A. Z. Çajupi”, “Eqrem Çabej”, “Sinan Tafaj”, “Partizani”, “Petro Nini Luarasi”, “Arben Broci”, “Aleks Buda”, “Asim Vokshi”, “Don Bosko”, “Qatar College”, “Mehmet Akif”, “Aristoteli”, por edhe nga Kruja, gjimnazi “Skënderbeu” dhe nga Pogradeci, gjimnazi “Gjergj Pekmezi”.

Fituesit e kësaj faze do të kenë mundësinë që punën e tyre të bërë deri tani, ta paraqesin në formën e një videoje të shkurtër prezantuese.

Këto video do të publikohen në rrjetet tona sociale. Në bazë të tyre, si edhe të vetë shkrimeve do të bëhet edhe kalimi në fazën e tjetër, që do të pasojë me botimin e krijimeve fituese.

Emrat e fituesve të fazës së dytë:

“Vrit shitësin e luleve” – Eni Isakaj
“Dimri i fundit” – Eristina Deda
“Prolog” – Ernesto Baci
Përmbledhje e romanit “Déjà vu” – Jona Dema
“Për më mirë apo për më keq” – Klea Shqiponja
“Honio” – Sejda Zika
“Historia ime” – Miranda Gjonaj
“Në shtëpinë me gëlqere” – Siara Aliaj
“Akull i zjarrtë” – Skerdi Çala
“Figurë hëne” (pa titull) – Serena Hoxha
“Kapitull i parë- Hyrje” – Kristina Gjeci
“Delfinium” – Medina Butka
“Drejt errësirës” – Geralda Tahiri
“Atelietë e ëndrrave aspak të fjetura” – Danjel Katana
“Një shkrim nga Tropoja” – Arlisa Gjoklaj
“Ëngjëlli mbrojtës” – Ersa Skifteri
“Përfundimi që kishte rëndësi” – Bujana Emini
“Orbita e fundit” – Bejan Tarja
“Një petale nën hijen e saj” – Selma Saliaj
“N’votër” – Enxhi Sheta
“Kujtime nga fëmijëria” – Kimberli Gjergjani
“Unë jam Klea Fatmir Ebip” – Klea Ebip
“Letër Leas” – Elkeda Sita
“Kur shuhet dashuria, veniten buzët” – Mbaresa Gjoka
“Liria s’vjen falas” – Florina Biduli
“Midis dy jetëve” – Ervis Shahini
“Sytë e saj” – Amantia Elezaj
“I dashur mysafiri i paftuar më i ëmbël në botë” – Alisa Hasa
“Vdekja e Evangjelina Xhonson” – Ergi Tafa
“Jetoj” – Paloma Palushi
“Aromë shqiptare në kohë moderne” – Krista Sila
“Përkushtimi” – Era Kolaneci
“Paralel” – Eneda Musabelliu
“Ajo c’ka asht e vërtetë” – Anisa Narguti
“Miqësi” – Sara Nazëraj
“Vargjet e para për ty” – Eridon Braholli
“Jeta një fillim dhe një mbarim” – Etna Doci
“Fosforeshencë e rënë” – Haris Gjerasi
“Në oqeanin tënd” – Arbiola Capja
“Shijo gjërat e bukura” – Juna Kodra
“Bota e brendshme” – Arla Merja